Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een website of app, waarin uw informatie over uw eigen gezondheid bij kan houden en actief aan de slag kan gaan met uw gezondheid. Zo kunt u uw medische gegevens verzamelen en beheren, maar deze ook delen met anderen. Op deze manier houd u grip op uw gezondsheidsgegevens. Van behandeling tot labuitslagen, medicatie en inentingen. En deze gegevens blijven uw hele leven bereikbaar.
Tot nu toe waren gezondheidsgegevens niet altijd makkelijk in te zien. In een persoonlijke gezondheidsomgeving kan je ze eenvoudig verzamelen, beheren en delen. Daarnaast kunt u gegevens toevoegen die u zelf heeft gemeten. Er zijn nu al diverse van dit soort apps en websites, maar ze werken nog niet allemaal op dezelfde manier. MedMij heeft daarom spelregels ontwikkeld waaraan persoonlijke gezondheidsomgevingen en de zorginformatiesystemen van zorgverleners moeten voldoen. Zo zorgen we ervoor dat de uitwisseling van gezondheidsgegevens veilig is en dat alle systemen met elkaar spreken in dezelfde taal.
Benieuwd hoe een PGO eruit zou kunnen zien?
Er zijn inmiddels tientallen PGO’s (persoonlijke gezondheidsomgevingen) met het MedMij-label. Maar uw gezondheidsgegevens ophalen met zo’n PGO, hoe werkt dat eigenlijk? MedMij maakte een demo PGO om u een beeld te geven.
Bekijk de Demo van het werken met het PGO
Een belangrijk verschil tussen een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) en een portaal van een zorgaanbieder is dat in een PGO gezondheidsgegevens van verschillende zorgaanbieders verzameld kunnen worden. Het gaat dus om gegevens van zowel het ziekenhuis, als de huisarts, de verloskundige, de apotheek, etc. Een portaal is een platform dat wordt aangeboden door een specifieke zorgaanbieder, waardoor u alleen inzage heeft in uw gegevens van die zorgaanbieder.
Binnen onze huisartsenpraktijk werken wij met het portaal MijnGezondheid.net. Via de hoofdpagina kunt u zich daarvoor aanmelden, door aan de rechterzijde op de afbeelding van MijnGezondhet.net te klikken. Gaat uw voorkeur uit naar het werken met een PGO, dan kunt u deze zelf aanschaffen.
Naast het verzamelen van gegevens kan de zorggebruiker binnen een PGO ook gegevens toevoegen. Denk daarbij aan eigen meetgegevens, zoals bloeddruk of gewicht, maar ook aan correspondentie met een arts of informatie uit een dagboekje. In een portaal staan alleen gegevens die een zorgverlener beheert.
Een ander verschil is de keuzevrijheid. Een PGO kan door de zorggebruiker zelfgekozen worden. Hij of zij kiest een omgeving die het best past bij de levenssituatie en/of gezondheid. Bij een portaal is die keuzevrijheid er niet.
Met een PGO kunnen de verzamelde of toegevoegde gegevens ten slotte ook gedeeld worden met zorgverleners. Op die manier krijgt de zorgverlener een completer beeld van de gezondheidssituatie van u als patiënt. Via een portaal is de mogelijkheid om te delen er niet.
Portaal | PGO |
Inzage bij één zorgaanbieder | Inzage bij meerdere zorgaanbieders |
Informatie is bij de zorgaanbieder | Informatie is bij de patiënt |
Patiënt heeft geen keuzevrijheid | Patiënt kan zelf eigen PGO kiezen |
Geeft geen mogelijkheid om informatie te delen met derden | Geeft wel de mogelijkheid om informatie te delen met derden |